Declaratiile oficialilor de la Bucuresti pe tema aderarii la Schengen au fost dintre cele mai contradictorii si neinpirate in aceste doua zile. Astfel, daca ministrul Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, declara, vineri seara, ca "daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata si ca putem sa traim in continuare fara Schengen", acelasi ministru declara sambata ca ca obiectivul integrarii in spatiul Schengen este unul important pentru Romania pentru care trebuie "sa ne batem (...) dar cu demnitate, nu stand si asteptand cu mana intinsa". Nici declaratiile sefului Guvernului nu au fost mult diferite.

"Eu cred ca echipa lui Traian Basescu ar fi ultima care ar trebui sa se exprime, avand in vedere esecul lamentabil pe care l-a suferit si in 2010 si in 2011, cand conditiile erau fundamental diferite si cand aveau toate argumentele, inclusiv cele de familie politica - a popularilor europeni - si au esuat lamentabil, inclusiv din perspectiva obiectivelor pe care si le-au fixat prin programul de guvernare. (...) Nu vad de ce ar trebui sa se exprime acesti domni care au esuat. Subiectul este unul important pentru Romania, pentru cetateni, pentru mediul de afaceri. (...) Da, trebuie sa ne batem pentru un obiectiv important al Romaniei, dar cu demnitate, nu stand si asteptand cu mana intinsa. Pentru ca daca respectam toate criteriile avem o asteptare legitima", a subliniat Titus Corlatean.

El a precizat ca in saptamana care urmeaza va fi adoptat mandatul pe care il va avea Romania la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din 7 - 8 martie, tara noastra urmand a fi reprezentata la reuniune de ministrul Radu Stroe.

Ministrul Corlatean a mai adaugat ca autoritatile de la Bucuresti asteapta in plenul Consiliului JAI - "acolo unde exista o larga majoritate de sustinere a Romaniei si Bulgariei" - "explicarea motivelor, dar potrivit criteriilor, potrivit Tratatului si aquis-ului comunitar".

"Din acel moment, daca in mod nejustificat si nelegitim nu se adopta o solutie de compromis pentru care suntem dispusi sa discutam, atunci nu va mai fi o prioritate pe agenda imediata a Guvernului. Nu inseamna ca nu ne intereseaza, nu inseamna ca nu ne dorim, dar cei care doresc sa se lamureasca, sa faca invitatia Romaniei si Bulgariei la momentul pe care il doresc. Noi in orice caz vom fi gata pentru aderare. Nu va fi acum, va fi la toamna, va fi anul viitor, Romania si Bulgaria vor fi membre Schengen", a subliniat seful diplomatiei romane.

Premierul Ponta, balet intre sustinerea pentru Corlatean si importanta aderarii la Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, nu a vorbit in nume personal, ci in numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat premierul Victor Ponta sambata pentru Mediafax. Seful Executivului a precizat ca Guvernul a facut tot posibilul pentru o decizie pozitiva si ca inca spera la o astfel de decizie.

In cazul se decide in Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7 - 8 martie amanarea aderarii la Schengen, va fi nevoie de o solutie politica, iar Guvernul va astepta fara ca aceasta tema sa mai reprezinte un punct principal de discutie, a adaugat premierul.

Seful guvernului a reafirmat duminica seara ca Romania nu renunta la ideea de a intra in Schengen, apreciind ca un astfel de obiectiv trebuie sa fie atins cu demnitate, "in timp ce altii ne fac de ras in Europa". Premierul a aratat ca ideea Germaniei era cunoscuta de membrii Guvernului, dar din motive diplomatice aceasta nu a fost anuntata.

Ministrul german de interne a declarat ca vrea sa impiedice o aderare rapida a Romaniei si Bulgariei la Schengen. Daca cele doua tari vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul sau de veto, a mai spus ministrul german intr-un interviu pentru Spiegel.

de Ionut Baias